Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Foldyna moc dobře věděl, v jakém kontextu to slovo používá. Encyklopedická definice je jedna věc, používání toho slova jen v určitých slovních spojeních a z toho plynoucí zabarvení slova je zase věc druhá.

Dle definice jsou devianti i lidé s IQ nad 150, ale nikdo se tak o nich vůbec nevyjadřuje. Takže určité ponížení a opovržení to slovo ve spojitosti s LGBT a s ničím jiným obsahuje.

0 0
možnosti

Moc hezky napsáno...

0 0
možnosti

Za prvé nevím, co to je. Za druhé mne to uráží.

1 0
možnosti

Tak to ja budu potencialnim vrahem, protoze kdyz, a velice casto slysim to "dva roky zpatky" se mi otvira kudla v kapse. A chysta se i na oblibene bavice.

3 0
možnosti

Jak já vám rozumím. Mám to podobně s "Mějte hezký den".

2 0
možnosti

Aktivista LGBT není totéž, co příslušník komunity LGBT.

0 0
možnosti

..... nemíním hodnotit vzdělanost žurnalistů,- spoléhám se na vlastní zdroje a dozvídám se, že DEVIACE psychická z lat. je odchylka, úchylka, - fyz. úchylka světelného paprsku od původního směru, způsobená lomem či odrazem,- námoř. úchylka od vytčeného směru lodi. (Slovník spisovného JČ, lexikografický kolektiv Ústavu pro JČ ČSAV, Academia Praha, 1989).

...... DEVIACE z lat. je odklon magnetické jehly,- úchylka od směru lodi. (Slovník JČ, Prof. Váša a Dr. Trávníček, vydavatel Fr. Borový v Praze 1937)

...... DEVIACE (odchylka), odchýlení se z cesty k cíli, v psychol. nejčastěji u poruch emocí a myšlení (obsah vjemů a představ není logicky a rozumově správně zpracován. (Psychologický slovník, Pavel Hartl, Česká Typografie, Praha 1994)

................ z čehož jednoznačně vyplývá, že jakákoliv poznámka o deviaci není a nemůže být rasistická! A pokud by to někdo považoval za urážku, pak doporučuji při diskusích zvolit korektní variantu : "Máš úchylku od původního směru, světelný paprsku!" event. "Tvoje loď se uchýlila od vytčeného směru, lodníku!"R^

2 0
možnosti
Foto

Jen jste rozebral to, co jsem řekla. I tak díky.:-)

1 0
možnosti
Foto

Sám bych žádnou z forem L, G, B, T nepokládal za deviaci. Za tu pokládám až potřebu se se svou sexuální orientací chlubit nebo ji dávat okatě najevo.

4 0
možnosti
Foto

Ovšem za odchylku se považuje vše, co se nějak liší od vlastností většiny.

0 0
možnosti

No, užijte si...

hlavně nikam neleste gde to bude gramatycky špatný. :-)

4 0
možnosti
Foto

"Šak nelesu - ani do Jysku, sem uš psala." !?!!

1 0
možnosti

dovolím si nesouhlasit. Slovo deviant je používáno právě v tom záporném, dehonestujícím smyslu, ne jako odchylka, vybočení z řady apod. tedy vyjádření p. Foldyny bylo jasně a zřetelně úrážlivé. Slovo slepice nebo vůl samo o sobě jistě urážlivé není, v kontextu s něčí osobou ovšem urážlivé je. PS, vy ste se toho dopustila také... označit slečnu (paní) redaktorku "děvenka" je minimálně neslušné

1 4
možnosti
Foto

Podle vás bude neslušný i pozdrav dobrý den. Může se to přece myslet ironicky.

3 1
možnosti
Foto

Buďme, na rozdíl od prezidenta, shovívaví k pracovníkům médií. Neví co činí a jejich je království nebeské už na Zemi.

5 0
možnosti
Foto

Préza a jeho Ovčáček mají úplně jiné hodnoty na novináře než já; mně vadí jen to, že neumějí česky, natož používat "cizí" slova.

Je ale pravda - taky mně vadí, že zhusta používají navádějící otázky a při odpovědi "jmenovitě vám to neřeknu" - furt dávají jména jo-ne?

To už není o češtině, to je o etice. A slušnosti.

Páč jejich (aspoň doufám) není království české...;-)

2 0
možnosti
  • Počet článků 92
  • Celková karma 30,03
  • Průměrná čtenost 2269x
Jsem recesistka, poměrně sarkastická, přesto na všem to lepší hledající (což už mě přestává bavit) ... a už jsem 69 +

Seznam rubrik