Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JR

J22a77n 50R65á19ž

20. 10. 2022 14:02

Pokusím se na Vaši otázku v nadpisu odpovědět co nejvíce srozumitelně, i když mám problém automaticky označit všechny "Syřany" i Ukrajince" za válečné uprchlíky.

Jsme stále dokola svědky toho, že se pojmy „uprchlík“ a „migrant“ v médiích a ve veřejných diskusích libovolně zaměňují, i když z právního hlediska mezi nimi existuje zásadní rozdíl.

Uprchlíci jsou kategorií osob zvlášť definovanou a chráněnou mezinárodním právem. Uprchlík se od migranta liší v tom, že jeho situace v zemi původu je jeho životu přímo nebezpečná či jinak pro něj nesnesitelná a překročením státní hranice domovské země hledá bezpečí v nejbližší zemi považované za bezpečnou. Osoba žádající o udělení statusu "Uprchlík" nese důkazní břemeno, že jsou její obavy z návratu do domovské země oprávněné.

U migrantů je zásadní problém, že všeobecně platná právní definice pojmu „migrant“ na mezinárodní úrovni neexistuje. Všeobecně se ale migraci rozumí dobrovolný, převážně ekonomicky motivovaný pohyb osob přes hranice státu, za účelem relativně dlouhodobého či trvalého pracovního pobytu.

Na rozdíl od uprchlíků, kteří jsou k opuštění domovské země donuceni jimi nezaviněnými okolnostmi je migrace dobrovolný proces s cílem najít lepší ekonomické příležitosti.

Za ilegální imigranti jsou považování ti, jejichž vstup nebo setrvání v imigrační zemi není schváleno vládou. "Syřané" , o jejichž deklarované domovské zemi existují vážné pochybnosti a hranice překračují, aniž by předem získali souhlas naší vlády, jsou jednoznačně nelegální migranti a takto je nutno podle našich zákonů s nimi nakládat.

Naprosté většině Ukrajinců, kteří opouštějí svoji domovskou zemi a přicházejí do ČR se nedá přiznat status válečného uprchlíka, protože nesplňují právní podmínky pro udělení tohoto statusu. Je proto chybné za uprchlíky všechny Ukrajince k nám proudící takto automaticky označovat. Dá se ale o nich říci, že jsou specifickou skupinou legálních(!) migrantů, neb podmínky jejich pobytu na našem území byly schváleny vládou.

2 1
možnosti
RJ

Ad poslední odstavec. Myslím, že status válečného uprchlíka by bez problémů dostali, právní podmínky by splňovali. Jen to není potřeba, bylo použito jiné řešení.

0 0
možnosti
Foto

J61a75n 82Š45i24k

20. 10. 2022 13:28

Jako Česká republika jsme se tak rozhodli a je to naše volba. Existuje určitě řada důvodů pro i proti, ale nemyslím si, že to má smysl řešit. Dvojí metr existuje vždy. nějaký rovný přístup v této problematice je při současném katastrofálním stavu české pokladnice naprosto vyloučený. V tomto i jiných případech rozhodly peníze. Jednodušší komunikace. pracovní zaškolení, dočasnost pobytu, atd. to vše hraje pro Ukrajince. Nic jiného na tom není. Hezký den

8 0
možnosti
LP

Vysvětlení je jednoduché. Syřan neutíká před ruSSákem.;-)

2 1
možnosti
ZZ

Všichni utíkají za lepším.

Rusák, či militantní islamista, jsou pouze záminkou.

;-)

2 1
možnosti

Když nevím, tak se zeptám. Dobře to děláte. Níže máte několik vyčerpávajících vysvětlení.:-)

3 0
možnosti
ŠM

Možná se zkuste dotázat majora Milana Majera, šéfa Cizinecké policie ČR, on Vám to rád vysvětlí....

https://www.novinky.cz/clanek/krimi-sef-cizinecke-policie-pro-pravo-prevadeci-uz-utoci-i-na-policisty-40410770

4 0
možnosti
LT

L90u46d67ě43k 13T60o59n90d86r

20. 10. 2022 12:17

Tož, paní Aleno, já se zeptám jinak: Kolik ekonomických migrantů ze Sýrie jste Vy osobně ochotna přijmout k sobě? Kolik?

A kolik jich chcete vzít k sobě ze Somálska, Bangladéše, Lýbie, Afghanistánu, z celé Afriky... Copak oni by si taky nezasloužili bydlet ve stejném blahobytu a pohdlí jaké máte vy? Tak kolik???

6 0
možnosti
Foto

Jestli tohle je odpověď na moji otázku - pak má odpověď na Váš dotaz zní: fakt jste můj dotaz ale vůbec nepochopil.

2 0
možnosti
Foto

Rozdíl mezi nimi je v tom, že Ukrajinci, kteří k nám došli, jsou jednak společensky a nábožensky kompatibilní s naší společností, a jednak umí vzít za práci. Jsou často vzdělanější, než syrští migranti, díky jazykové podobnosti s nimi není problém takový, jako s lidmi, co mluví jazykem z druhého konce světa. Ukrajinci touží po tom, aby se mohli po válce vrátit domů. Syrští běženci se domů vrátit nechtějí ani omylem. Ukrajinští muži bojují, k nám šly hlavně ženy. Syrské ženy nechali jejich muži a synové doma v tom svrabu a sami šly za lepším. Ukrajinci nemají problém přizpůsobit se našem některým drobnostem, které jsou jiné, než u nich doma. Syřané se nehodlají přizpůsobit vůbec, naopak by nejraději, abychom se my přizpůsobili jim. Opravdu toto všechno nechápete a musí Vám to někdo vysvětlit...?8-o

18 0
možnosti
PV

P88a24v92e73l 44V98é56b40r

20. 10. 2022 12:38

Ono je to horší, než že nechápe: Nechce pochopit!

5 2
možnosti
ST

Pokusím se to autorce vysvětlit.

Je VELKÝ rozdíl mezi uprchlíkem a migrantem. Navíc uprchlík nemůže být nelegální.

Uprchlík: ve své zemi je pronásledován, perzekvován, je tam válka, přírodní katastrofa, apod. O status uprchlíka žádá v NEJBLIŽŠÍ bezpečné zemi.

Tam se jeho záležitost posoudí a může obdržet status uprchlíka (azyl) nebo také nemusí. Třeba mu nehrozí bezprostřední nebezpečí, ale mohlo by. Pak obdrží povolení k pobytu. Nesplňuje-li žádné z kritérií, je vykázán(deportován), v tom lepším případě dostane (dočasný) tzv. statut "strpění".

Migrant: ve své domovině na zastupitelství daného státu žádá o trvalý pobyt, imigraci do tohoto státu. Pokud daný stát takový program má a dotyčný splní daná kritéria, čeká DOMA na vyřízení, a pokud dopadne kladně, obdrží příslušná víza a odcestuje do své "země zaslíbené".

Nelegální migrant: není ani uprchlík ani legální migrant, respektive nesplňuj tyto kritéria. Překračuje hranice jak se mu zlíbí, má vytipovaný stát kde se chce dostat, víc ho nezajímá. Není výjimko, že lže o svém původu, statusu, věku, zamlčuje kriminální minulost.

Uprchlíci z Ukrajiny: existuje zvláštní dohoda, nabídka, že nemusí žádat o statut uprchlíka v první bezpečné zemi, ale mohou ve vybraných státech požádat o dočasné útočiště.

20 0
možnosti
RJ

R^ Nechtělo se mi to rozepisovat až takhle.

0 0
možnosti
LU

S Ukrajinou existuje dohoda, že utekajúci z Ukrajiny majú výnimku môžu na území Slovenska (a iných štátov EU) požiadať o dočasné útočisko.

Človek utekajúci pred vojnou napr v Sýrii musí žiadať o medzinárodnú ochranu vo forme azylu a jeho žiadosť je posudzovaná individuálne.

2 0
možnosti
Foto

Ano, to je vysvětlení. Mám doplňující dotaz - odkdy ta dohoda s Ukrajinou existuje? Existuje až od 24. 02. 2022 anebo později? Protože to pak není to správné vysvětlení. Rozumíte, co myslím?

0 0
možnosti
PV

P94a60v57e96l 15V72é29b40r

20. 10. 2022 11:32

Nemůžeme pomoci všem potřebným světa a tak si musíme vybrat. Nám bližší je Ukrajina a tak pomáháme Ukrajině.

7 0
možnosti
  • Počet článků 94
  • Celková karma 27,72
  • Průměrná čtenost 2221x
Jsem recesistka, poměrně sarkastická, přesto na všem to lepší hledající (což už mě přestává bavit) ... a už jsem 69 +

Seznam rubrik